Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Over VVS

Oprichting

De Vereniging Vlaamse Sommeliers werd opgericht in 1986 als follow-up op de bestaande maître-sommeliercursus van Sopexa. Veel afgestudeerde sommeliers uit die periode, wilden up-to-date blijven en via regelmatige proeverijen hun wijnkennis verder uitbreiden. In 1996, na 10 jaar intense activiteiten werd de officiële VZW gesticht.

Woensdag 18 november 2009 is een scharniermoment in de geschiedenis van de vereniging. Toen werd de fusie tussen twee belangrijke sommelierverenigingen, Vereniging Vlaamse Sommeliers en Professionele Vlaamse Sommeliers officieel beslecht. Sinds 23 november 2009 vormen wij nu samen één grote en sterke beroepsvereniging. 
“Samen sterk” is ons motto, waarmee we de uitdagingen voor de toekomst willen aangaan. Geen sector maakt zo een intense evolutie door als de horeca. Ook de wijnservice is onderhevig aan de trends en tendensen. Met de vereniging houden wij een vinger aan de pols en proberen we snel in te spelen op de voortdurende bewegingen in de sector.  

Trends
Sinds enkele decennia stellen we vast dat onze klanten veel beter op de hoogte zijn van wijn als vroeger. De gast van vandaag is nieuwsgierig en leert graag bij over wijn. Velen zijn ook goed op de hoogte van de nieuwe communicatiemiddelen, waarbij ze in een oogwenk informatie over wijn kunnen opvragen via hun Smartphone of Tablet. Heel veel gasten denken ook na over harmonie wijn en gerecht. 
Dat houdt in dat de sommelier van vandaag zeer goed de actualiteit volgt en daarnaast ook een echte gastheer is, die de (wijn) beleving op restaurant perfect begrijpt en uitvoert. Een goede sommelier kan de totaalbeleving optimaliseren en restauranthouders die dat begrijpen weten dat het verstandig is om een sommelier in dienst moeten nemen. De beroepswereld smeekt om vakbekwame en creatieve sommeliers. Het in dienst hebben van een sommelier geeft een belangrijke meerwaarde aan een eethuis. 
Waar iemand werkt die iets af kent van wijnen uit de hele wereld, verkoopt men betere wijnen en meer wijnen. De omzet stijgt en het restaurant wordt bekend voor deze specialisatie.

Gesprekspartner
De VVS wilt de gesprekspartner zijn voor horeca en wijnbouwers, voor de wijnambassades en wijnhandel en voor de wijnopleiding in het algemeen, zij het Syntra of een andere aanbieder. Maar vooral willen we de goede relatie met de hotelscholen met een specialisatiejaar en met de wijnminnende scholen aanhalen.

Vandaag telt de Vereniging Vlaamse Sommeliers meer dan 140 leden-sommeliers die heel actief aan de degustaties deelnemen. 
Naast het organiseren van maandelijkse degustaties en het inrichten van studiereizen verlenen wij ook onze medewerking aan volgende wedstrijden en verkiezingen:

• Beste Sommelier van België, i.s.m. Belgische Sommeliergilde en Gastronomische Club Prosper Montagné
• Verkiezing “Sommelier of the Year” een organisatie van mjPublishing en Meyhui nv.
• Verkiezing van “Young Sommelier Award of Excellence” voor jonge talenten, sommeliers onder 25 jaar
Een belangrijke organisatie van de VVS is de jaarlijkse proeverij waarbij de Beste Belgische wijnen beoordeeld worden. Deze belangrijke proeverij gaat door in de maand september.

In 2016 viert de Vereniging Vlaamse Sommeliers haar 30ste verjaardag. Dit zal uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Intussen  kijkt de vereniging vol vertrouwen naar de toekomst en blijven wij ambassadeurs voor ons mooie beroep van sommelier.

Bestuur

Erevoorzitter & Public-relation: Guy Van Neste

Voorzitter: Gido Van Imschoot
Ondervoorzitter: José Lemahieu
Penningmeester: Dominique Van de Velde

Webmaster: Dirk van Rie

Verantwoordelijke ledenbestand: Bram Lemmens DipWSET

Verantwoordelijke contact hotelscholen & EVW: Erik Desmarets

Verslaggever: Norbert Desmedt

Verslaggever: Ronny Debaere

Materiaalmeester: Bruno Mylle
Bestuurslid: André Van der Elst
Bestuurslid: Dirk-Antoon Samyn