Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Jean Marie De Baene over de degustatie Spioenkop en Fryer’s Cove.

 

Elgin is omsloten door gebergte als een maankrater. Elgin ligt op 10 km van de zee als oostelijke buur van Stellenbosch. Er is minder zon maar de wind heeft een afkoelingseffect en geselt soms de wijngaard. Deze regio is de appel- en fruitstreek van Zuid-Afrika en veel fruit, hier in de warenhuizen verkocht, komt ook deze regio. Daarnaast is er natuurlijk de wijnbouw en Spioenkop is de enige Belgische wijnmaker.

Er zijn 33.000 stokken aangeplant op een hoogte van 320 meter op steile hellingen waar machines niet kunnen gebruikt worden. Koen denkt er aan om een paard in te zetten.

Hun motto is: ‘ De beste wijn komt niet uit de mooiste wijngaard’. Snoeimethodes, plantdensiteit zijn anders, irrigeren doet men niet en men werkt alleen met endogene gisten en quasi sulfietvrij.

Tijdens de verticale degustatie mochten we proeven van sauvignon blanc, riesling, chenin en pinotage. Op deze korte tijd is Spioenkop uitgegroeid tot een topper en ook Platter weet dat al een tijdje. Deze gids bekroont dan ook regelmatig de wijnen van dit domein.

Hij had ook een collega meegebracht uit een andere regio. Jan Van Zyl van Fryer’s Cove heeft zijn wijngaarden in Doringbaai, niet ver van Papendorp en Strandfontein aan de Westkust. In 1999 werden de eerste stokken geplant tussen de strandvegetatie.

De oceaanwind brengt zout mee het land en de wijngaard in en dat is typisch aan deze wijnen. Je proeft dat tikje zilt in de sauvignon blanc. Er valt hier amper 45 mm regen per jaar en irrigatie is dan ook noodzakelijk. (België 800 mm)

Van deze wijnbouwer, die nooit had gedacht ooit zijn wijnen in Vlaanderen te kunnen voorstellen, proefden we sauvignon blanc en pinot noir. Ook hier proefden we passie en deskundigheid.

Het was weeral interessant en vineus.

Meer informatie: www.kaapsewijnen.comwww.spioenkopwines.co.zawww.fryerscove.com

Foto's © JMDB - Spioenkop

 

 

 

 

Terug naar het overzicht