Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Tannines: het laatste mysterie ontrafeld

Le Vin Perdu

Een zoektocht naar wijn, van kurk tot flessenziel.


Over tannines weten we allemaal wel iets. Dat het de stoffen zijn die een bittere, droogtrekkende toets geven aan wijn en thee. Dat ze vooral voorkomen in de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. En dat het dankzij deze polyfenolen is dat we wijn kunnen laten ouderen.
Wetenschappers hebben echter nooit helemaal geweten waar die tannines precies vandaan komen.
Ze waren er gewoon. “Het was één van de grote mysteries in de plantbiologie”, zeggen de onderzoekers in Scientific American. “Al sinds de jaren 60 zoeken wetenschappers naar het antwoord.”

Tot begin deze maand. Franse onderzoekers hebben namelijk een nieuw ‘organel’ ontdekt dat verantwoordelijk is voor de productie van tannines. Organellen zijn subonderdelen van een cel met een specifieke functie; in dit geval dus het produceren van tannines. Het klinkt banaal, maar voor plantbiologen is de ontdekking van dit ‘tanninefabriekje’ een grote doorbraak.

Het organel kreeg de naam ‘tannosoom’. Ze komen onder meer voor in boomschors, vaatplanten en onrijp fruit. Daarin schuilt ook meteen één van de biologische functies van tannines. Zoals Scientific American schrijft: “Tannins are nature’s way of saying, “Hey, back off” to would-be predators.” Daarnaast bieden tannines bescherming tegen bepaalde ziektes en UV-straling.

Wat kan de impact van deze ontdekking zijn?

Als de wetenschap de werking van het tannosoom leert begrijpen, kan het dit organel op termijn misschien ook bijsturen. Ze zouden er dus kunnen in slagen om de tannine-inhoud van een druif te versterken of te milderen.
Kopen we binnenkort wijnen met een tanninegehalte à la carte? Of maken ze in Haut-Médoc binnenkort topcru’s die al na een jaartje op dronk zijn? Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen, maar de volledig ‘maakbare wijn’ komt wel erg dichtbij. Positieve evolutie of niet? Aan u het oordeel.

Terug naar het overzicht