Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Wie is bang van (pinot) meunier?

 
 Veel wijnliefhebbers en ook champagneproducenten kijken een beetje neerbuigend naar (pinot) meunier. En zie, vandaag staat het kneusje van de Champagnedruiven plots op het hoogste schavot. Kranten schrijven over meunier, bloggers scherpen hun pen en maken dossiers over de druif en meer en meer wijnbouwers produceren cuvées die uitsluitend uit (pinot) meunier zijn samengesteld. De meeste wijnbouwers spreken van meunier en laten ‘pinot’ weg om de druif een eigen naam en persoonlijkheid te geven. Belangrijk is ook dat de meunier druif niet tot de pinot familie behoort en dus wordt ‘pinot’ niet meer vermeld. Ik hoorde van verschillende wijnbouwers dat ze met het weglaten van het woord pinot, meunier uit de schaduw van de meer populaire pinot noir willen brengen.
Belangrijke aanplant
Met 34,5% is meunier de tweede meest aangeplante druif in Champagne. Gewoonlijk maakt hij deel uit van de assemblage met pinot noir en chardonnay. Meunier levert aan champagne een zekere rondheid, souplesse en fruitige tonen. Zijn naam meunier betekent molenaar en verwijst naar de witte beharing op de bladeren, dat aan bloem doet denken. De druif bestaat al heel lang in de regio. Hij wordt een eerste keer vernoemd in de 15de eeuw, maar het duurt tot het begin van de 20ste eeuw vooraleer hij meebepalend wordt in de assemblage van Champagne. Dat heeft veel te maken met zijn kenmerken.
Zijn zachtaardige en fruitige inbreng in de assemblage zorgt voor een toegankelijke en evenwichtige smaak. Anderzijds heeft hij de naam dat hij Champagnes levert die zeer snel rijpen omdat hij minder zuren bevat. Wat vandaag tegengesproken wordt door de adepten van deze druif. ‘Alles heeft te maken met de kwaliteit van de druiven’, vertelt wijnbouwer Francis Egly-Ouriet. We kennen trouwens de boutade: er bestaan geen slechte druiven, alles hangt af van wie de druif behandelt.
De bodem speelt een rol
Meunier is een druif die zich goed voelt op zanderige klei- en mergelgrond en minder in kalkgrond. Vandaar dat hij veel is aangeplant in de Vallei van de Marne en in het Massif du Saint-Thierry, een interessant, maar minder gekend deel van de Montagne de Reims. In het Grand Cru gebied van de Côtes des Blancs is hij niet toegelaten. Indertijd werd hij ook aangeplant omdat hij veel beter tegen extreme klimatologische omstandigheden kan dan pinot noir. Daarbij heeft hij een genereuze opbrengst en dat speelt voor veel wijnboeren een grote rol. De druif loopt laat uit waardoor hij meestal ontsnapt aan voorjaarsvorst. Op veel plaatsen is hij aangeplant op de laagste gelegen percelen op de uitlopers van de heuvels, waar de vorst het snelst toeslaat. Het is ook een vroege rijper, wat in een koel gebied als Champagne heel nuttig is. Meunier is ziektegevoelig en vraagt veel aandacht in de wijngaard. Maar, door zijn grotere opbrengsten is meunier voor veel Champagnehuizen een interessant werkpaard.
Meer en meer 100% meunier Champagnes
We stellen vast dat meer en meer Champagnes op de markt komen die volledig uit meunier bestaan. Ik denk dat dit te maken met meerdere factoren. Bij de nieuwe generatie producenten is er een verhoogde aandacht voor het werk in de wijngaard. Er wordt zorgvuldiger gewerkt, bewust gekozen voor lagere rendementen en de druiven worden bij veel goede producenten strenger geselecteerd en rijper geoogst. Dat levert fijnere most op en betere basiswijn.
Het blijkt dat meunier ook een goede affiniteit heeft met vinificatie op hout, een fenomeen dat zich zeer snel uitbreidt. Een goedgemaakte wijn van meunier is rijp en vrij aromatisch. Hij heeft een rijke textuur en een volumineuze smaak. Als hij goed gemaakt is, levert hij Champagnes die goed kunnen rijpen en aangename secundaire aroma’s ontwikkelen. Volgens mij een uitgesproken Champagne voor bij de betere tafel.
De eerste kennismaking
Onze eerste kennismaking met een wijn die volledig uit meunier werd gemaakt was in 2004 toen we de legendarische Jérôme Prévost leerden kennen. Jérome gelooft onvoorwaardelijk in de druif. Zijn wijnen zijn volledig uit meunier gemaakt. De minuscule wijngaard van 2ha met 40 jaar oude meunier wordt organisch bewerkt. Jérome oogst kleine rendementen die gisten in eiken vaten. La Closerie Les Béguines is een champagne uit één oogstjaar, maar dit wordt niet vermeld op etiket. Het is een fantastisch rijke champagne die ik, net voor het degusteren, overgiet in een smalle karaf. Weinig Champagnes hebben deze heerlijk, evenwichtige smaak waarin nootachtige smaken en frisse ziltigheid met elkaar jongleren. Een zeer rijke Champagne met een ongelooflijk lange afdronk. Door deze wijn werd ik een onvoorwaardelijke fan van meunier. Later maakte ik kennis met “Les Vignes de Vrigny” van die andere markante wijnbouwer Francis Egly-Ouriet. Vrigny ligt op een boogscheut van Gueux, het dorp waar Jérome Prévost zijn wijngaard heeft. Intussen zijn tientallen wijnbouwers bezig met 100% pinot meunier wijnen. Zelfs in de Aube, waar weinig meunier is aangeplant worden vandaag champagnes gemaakt met een groot aandeel meunier. De ravissante Hélène Beaugrand produceert sinds kort een 100% meunier van druiven die groeien op de beroemde heuvel van Montgueux, op een steenworp van Troyes.
Andere champagnehuizen die schitterende meuniers produceren zijn Laherte Frères “Les Vignes d’Autrefois”, Alexandre Salmon, Cédric Moussé, Emmanuel Brochet, Meteyer, Georges Laval, David Bourdaire, Bourgeois-Diaz, Caillez-Lemaire met hun heerlijke ‘Pur Meunier’ en veel anderen. Volgens mij is de aandacht voor meunier meer dan terecht. Het zorgt voor variatie in de wereld van Champagne. De avontuurlijke wijnliefhebber vaart hier wel bij.
In 2016 werd door 9 wijndomeinen een heuse associatie opgericht met de naam Meunier Institut. http://meunier-institut.fr/
Gido Van Imschoot.
 
Terug naar het overzicht