Vulkaanwijnen
Van bodem tot glas?
In 2017 schreef wijnjournaliste Alice Feiring het boekje The dirty guide to wine - following flavors from ground to glass. Wijnen worden er niet per regio, stijl, of druif gegroepeerd maar op basis van onderliggend (moeder)gesteente. Dit leek ons een interessante invalshoek om wijnen naast elkaar te plaatsen. Zijn er gemeenschappelijke kenmerken te vinden? Of blijkt wijn (andermaal) een te complex product dat onmogelijk tot één dimensie is terug te brengen ? Proeven is nog altijd de leukste manier om dit te ontdekken.
Kalkbodems in allerlei gradaties worden reeds lang geroemd als uitstekende bodems, maar niemand spreekt van kalkwijnen. Wijnen afkomstig van vulkanische terroirs, kortweg vulkaanwijnen, lijken wel door marketeers ontdekt om als dusdanig in de markt te worden gezet. Expliciete verwijzingen in de vorm van naamgeving of tekeningen verschijnen op de etiketten. In het zog van het verschijnen van referentiewerken als Volcanic Wines (John Szabo) en Vins de Feu (Charles Frankel) werden de laatste jaren reeds conferentie/beurzen georganiseerd rond het thema. Zijn vulkaanwijnen enkel een marketingfenomeen of kunnen we een vergelijkbaar smaakprofiel doorheen deze wijnen identificeren?
Vulkanen ontstaan op breuklijnen waar aardplaten met elkaar in botsing komen. De Europese kaart met hoofdbreuklijnen vormt letterlijk de rode draad door de degustatie. Italië is onvermijdelijk op de afspraak. Het is het land bij uitstek met vulkanische terroirs. De helft van de geselecteerde wijnen komt uit verschillende Italiaanse wijnregio’s. Maar we blijven niet steken in Italië: in totaal bezoeken we al proevend 5 verschillende landen, langs de hoofdbreuklijn.
Meer te weten komen? Schrijf je als de gloeiende lava in voor deze degustatie!
onder leiding van Paul Decuypere en Stijn Verleyen